L’habitatge és un dret fonamental reconegut en la Constitució Espanyola (article 47), així com en diversos tractats internacionals subscrits per l’Estat espanyol.
No obstant això, la realitat actual a la ciutat de València i, en particular, al barri de L’Olivereta, demostra una creixent vulneració d’aquest dret a causa de l’especulació immobiliària, la turistificació, l’augment dels desnonaments i la falta d’habitatge públic.
Un dels casos més alarmants és la recent venda de 9 habitatges per part del fons d’inversió Promontoria Coliseum, originalment vinculat al Banc Sabadell (20%) i al fons estatunidenc Cerberus (80%), que han passat a mans del fons Georgy City Finances SL, de capital rus.
Aquesta transacció està generant greus conseqüències en diverses famílies del barri de L’Olivereta, que s’enfronten a l’amenaça de desnonament imminent. Aquesta pràctica no és nova, com demostra el cas de la venda d’habitatges públics a fons voltor, que ha estat àmpliament documentat en mitjans com Levante-EMV.
El parc públic d’habitatge al País Valencià i, en particular, a València és insuficient per fer front a la demanda social. Segons dades de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHa):
- El País Valencià compta amb tan sols 14.000 habitatges públics, una xifra molt inferior a la mitjana europea, que se situa al voltant del 15% del total d’habitatges.
- A la ciutat de València, el parc d’habitatge social és d’aproximadament 6.000 unitats, cosa que representa un escàs 1% del total d’habitatges.
- La llista d’espera per accedir a un habitatge de protecció oficial supera les 20.000 persones, fet que reflecteix la falta d’una política efectiva per garantir el dret a l’habitatge.
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va reportar que en l’any 2024 es van produir 3.610 desnonaments al País Valencià, cosa que equival a 16 famílies expulsades de les seues llars cada dia. La major part d’aquests desnonaments afecten famílies en situació de vulnerabilitat, moltes d’elles amb menors a càrrec i sense alternativa habitacional.
Casos recents han posat de manifest la duresa d’aquestes situacions. Al desembre de 2024, un fons d’inversió va intentar desallotjar un matrimoni de 80 anys a València en plena Nadal, generant una gran mobilització social (Levante-EMV).
Els fons d’inversió, bancs i grans immobiliàries utilitzen tàctiques d’assetjament immobiliari per forçar l’eixida d’inquilins. S’ha documentat l’enviament massiu de burofaxes exigint la sortida immediata després de la finalització dels contractes de lloguer, així com ofertes de compensació econòmica a canvi d’abandonar els pisos, en el que es considera una estratègia de desallotjament encoberta.
En aquest sentit, s’ha de destacar que existeix el dret de tanteig i retracte, que és un mecanisme jurídic que permet a l’Administració autonòmica intervenir en la compravenda d’habitatges que han rebut ajudes públiques, evitant que caiguen en mans d’especuladors i destinant-les al parc públic d’habitatge.
La Generalitat Valenciana, però, no ha exercit aquest dret de manera efectiva, permetent que fons d’inversió i socimis adquirisquen habitatges destinats originalment a la protecció social. És imprescindible que el govern autonòmic reforce aquesta eina per ampliar l’oferta d’habitatge públic i garantir el seu accés a les famílies més vulnerables.
ACABEM AMB EL NEGOCI DE L’HABITATGE I EL TERRITORI
La plataforma València no està en venda, integrada per desenes de col·lectius, torna a convocar una nova manifestació el pròxim 5 d’abril a les 18:30 h a la Pl. de l’Ajuntament, junt amb altres ciutats de l’estat espanyol, incloses Alacant i Castelló.
Ens mobilitzem per exigir mesures contra la turistificació, la destrucció del territori i la mercantilització de l’habitatge. La situació ha empitjorat, els desnonaments augmenten, i l’especulació immobiliària continua sense control.
Fem una crida a tot el veïnat de la ciutat i de totes les comarques a sumar-se i mobilitzar-se. La mobilització i l’organització popular són les nostres eines per aconseguir un model de ciutat habitable.
El 5 d’abril ens veiem als carrers!


