Al País Valencià, igual que a Catalunya, fa molts anys que denunciem i ens organitzem per defensar el nostre dret a l’habitatge i a les ciutats.
Així i tot, l’accés i el gaudi d’un habitatge digne és, cada any que passa, un problema més greu al territori. A la ciutat de València en l’última dècada ha pujat el preu del lloguer un 133% i a l’últim any un 19,10%. A Benimaclet, Patraix, Olivereta o Saïdia… cada vegada són més els casos d’expulsions de finques senceres que arriben a les assemblees de barri. A Alacant la situació és similar i l’augment ronda el 106% i el 15,40%. També a la resta del territori els conflictes i dificultats relacionades s’incrementen de diferents maneres.
Proliferació de pisos turístics i de lloguer de temporada, barris absolutament gentrificats, ciutats i pobles costaners on les compres especulatives estan a l’ordre del dia i altres problemes que s’invisibilitzen.
Davant d’aquest panorama, fa mesos que des d’Entrebarris i el Sindicat de Llogateres de Catalunya estem compartint propostes, conflictes i campanyes que han enfortit el nostre vincle i alhora hem iniciat un seguit de reflexions i de debats per tal de fer front a aquesta situació i que servisca per a convertir el problema del lloguer en un conflicte sindical i col·lectiu.
Avui volem fer pública aquesta aliança i exposar a la població i a les entitats i organitzacions del País Valencià que engeguem un procés assembleari i de base per explorar la creació del Sindicat de Llogateres Valencià.
Als últims anys, a València, s’ha articulat una estructura barrial forta i capaç tant de generar vida i comunitat, com de confrontar les diferents problemàtiques de ciutat que s’han manifestat a cada barri. Ara creiem que un vessant sindical pot atorgar noves ferramentes contra els abusos dels rendistes. Esperem extraure molts aprenentatges mutus d’aquesta relació.
Comencem així un recorregut conjunt per enfrontar-nos contra l’especulació. Per tal de donar un pas més en la nostra obstinació de guanyar les cases, les places i les ciutats. Encetem un camí per explorar una via sindical llogatera, aterrada i valenciana, que ens ajude a enfortir més el moviment de barri organitzat.